Kies jij voor een hoger eigen risico bij je zorgverzekering?

Standard

Bij het afsluiten van een zorgverzekering heb je een aantal keuzes die je moet maken. Je kunt namelijk zelf bepalen bij welke verzekeraar je een zorgverzekering afsluit en wat je allemaal laat opnemen in het zorgpakket.

zorgverzekeringDit zijn de eigenschappen die ook de prijs van de zorgverzekering bepalen. Natuurlijk een belangrijk gegeven voor de meeste mensen, want niemand wil graag voor iets teveel betalen. Deze stelling gaat daarom ook op bij het afsluiten van een verzekering voor de zorg.

Een goede manier om de maandelijkse kosten voor het verzekeren te laten dalen is een hoger eigen risico afsluiten. Is het echter wel slim om hiervoor te kiezen? Als je namelijk naar een huisarts Zuidplein wilt gaan, is dit altijd verzekerd. Hiervoor hoef je dus niet extra bij te betalen voor het eigen risico, wel moet je bijbetalen als je medicatie nodig hebt of naar een specialist toe moet.

Eigen risico van zorgverzekering

Iedere zorgverzekeraar hanteert voor zijn pakketten een eigen risico. Het is eigenlijk niet mogelijk om dit helemaal uit te sluiten. Wel kan je zelf bepalen hoe hoog je dit eigen risico wilt maken. Of je van deze keuze gebruik moet maken kan je pas bepalen als je weet waarom de verzekeraars dit risico hanteren. Met een verzekering wil je het liefste alle risico uitsluiten.

De verzekeringen zijn immers bedoeld om onverwachte kosten te vermijden voor de kans dat je gezondheid iets overkomt. Met de zorg is het echter zo dat mensen hier niet onnodig gebruik van moeten maken. Dit is de reden dat verzekeraars een eigen risico hanteren. Bovendien kunnen zij hierdoor een zorgverzekering ook goedkoper aanbieden.

Voor- en nadelen hoger eigen risico

hoger eigen risicoOm te bepalen of jij zou moeten kiezen voor een hoger eigen risico zal je eigenlijk voor jezelf een berekening moeten maken met welke keuze je het goedkoopste uit zal zijn. Heb je bijvoorbeeld zeker een aantal medische behandelingen nodig die onder dit eigen risico vallen dan is het meestal niet slim om deze hoog te houden.

Je zal dan namelijk een stuk duurder uit zijn, omdat je een groot bedrag eerst zelf moet betalen voordat de verzekeraar de kosten gaat dekken. Ben je echter gezond en verwacht je dat je weinig van de zorgbehandelingen gebruik zult maken dan kan het wel goedkoper zijn om voor een hoger eigen risico te kiezen.